Alpe d'Huez Nederlandse berg

Waarom is Alpe d’Huez de Nederlandse berg?

De Alpe d'Huez is misschien wel een van de meest bekende bergen van de Franse Alpen. De berg, aan de rand van het Nationaal Parc des Écrins heeft onder wielerliefhebbers een roemruchte reputatie, met een oranje tintje, de berg staat bekend als Nederlandse berg. Maar waarom?

De Alpe d’Huez is niet de hoogste berg die in de Tour is voorgekomen, en met een stijgingspercentage van gemiddeld iets meer dan 8% is de klim naar de top ook niet de steilste uit de Ronde van Frankrijk. Toch staan 21 haarspeldbochten op de Alpe d’Huez in het geheugen van elke wielerliefhebber gegrift. Tussen de haarspeldbochten zitten steile passages die veel van de wielrenners vergen. De afwisseling tussen de steile passages en de iets vlakkere haarspeldbochten heeft in de geschiedenis van de Tour de France dan ook al het nodige spektakel opgeleverd.

Elke renner een bocht

De 21 haarspeldbochten op de tocht naar boven zijn allemaal voorzien van informatieborden over de renners die ooit op de Alpe d’Huez wisten te winnen. De eerste die als winnaar op de top stond, Fausto Coppi, heeft de hoogste bocht gekregen. Omdat het aantal winnaars op de berg inmiddels groter is, dan het aantal bochten, moeten een aantal renners ‘hun’ bocht delen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Nederlandse berg

Zeker onder Nederlandse wielerfans heeft de berg een legendarische status. Maar liefst acht keer stond een Nederlander als eerst bovenop de berg als winnaar van een etappe. Geen enkel ander land heeft zoveel winnaars op deze ene berg. Desondanks is de laatste Nederlandse overwinning al wel van 1989, toen Gert-Jan Theunisse als eerste de finish op de top haalde. Mocht er dit jaar weer een Nederlander als eerste op de top komen, dan kan hij zich in een illuster rijtje scharen, van klinkende namen als Fausto Coppi tot beroemde landgenoten als Joop Zoetemelk. Tijdens de laatste keer dat de Tour op de Alpe d'Huez finishte, in 2018, was Tom Dumoulin heel dichtbij, maar haalde het nét niet. 

Bocht zeven, de Nederlandse bocht

Daarnaast zijn de bochten genummerd, van boven naar beneden. Bocht zeven, de laatste bocht voordat de renners het dorpje Huez in rijden, staat bekend als de Nederlandse bocht. Elke keer dat de Tour de France de berg aandoet, verzamelen zich hier duizenden oranje uitgedoste Nederlandse wielerfans. Het feest en de bijbehorende drukte zijn er zo groot, dat de Franse politie in 2015 de versterking van haar Nederlandse collega’s inriep, om het feest enigszins  in goede banen te leiden. In 2022 doet de Tour de Alpe d'Huez weer aan en natuurlijk wordt er weer gehoopt op een groot Nederlands feest. 

Alpe d’HuZes

Naast de Tour, geniet de Alpe d’Huez onder Nederlanders ook bekendheid om het benefiet-evenement Alpe d’Huzes. Daarbij fietsen of lopen de deelnemers de Alpe d’Huez op om geld in te zamelen voor KWF-kankerbestrijding.

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?