Noes Lautier

Wat vinden bekende bergbeklimmers het leukste aan de bergen?

Noes LautierZeven bergbeklimmers vertellen aan Bergwijzer.nl wat zij het leukste vinden aan bergbeklimmen en het in de bergen zijn. Voor de een is het vrijheid, de ander de natuur en voor een derde de fysieke uitdaging. Kijk of jij jouw bergpassie herkent in die van Arnold Coster, Bert Vonk, Mark van Hattem, Martijn Schell, Noes Lautier, Wilco van Rooijen of Jolanda Linschooten.

Arnold Coster:

Voor mij is het een totaalpakket: het reizen, het internationale karakter, de natuur, het gevecht tegen de elementen, de planning en natuurlijk de fysieke uitdagingen. Lees meer over Arnold Coster in een interview.

Bert Vonk:

Het leukste van bergbeklimmen vind ik dat het zo veelzijdig is. De puur fysieke beleving en de techniek van het rotsklimmen. De concentratie die je tijdens het klimmen moet opbrengen, vooral als je als eerste aan het touw gaat. Het thuis plannen maken met gidsjes en kaarten. Lekker de hele dag actief buiten zijn in de prachtige natuur. Ook fotograferen, boeiende bergbeklimmers en – bewoners ontmoeten - (door m’n werk voor Bergen Magazine) en reportages schrijven heb ik altijd heel leuk gevonden. Lees meer over Bert Vonk in een interview.

Mark van Hattem:

Ontdekken, mensen, cultuur. Het heerlijke aan de tochten in Nepal is dat je nog gebieden hebt waar zelfs geen goede kaart is een gps je niet helpt. Maar ook wanneer je in een Europees ontsloten gebied loopt, iets nieuws ziet, al die nauwelijks voor te stellen grilligheden van de natuur en gekkigheden van de mens. Het liefst steek ik passen over, ik ben geen toppen beklimmer: om van het ene dal in het andere te wisselen en af te dalen en te zien dat bijna alles weer anders is: de begroeiing, de bergen, maar ook de mensen en hun gebouwen en uitingen. De beesten soms ook: die zitten vaak aan de ene bergzijde wel en de andere niet. Hoe meer contrast tussen dalen, hoe heerlijker ik zo'n pasoverschrijding vind. Lees meer over Mark van Hattem in een interview.

Wilco van RooijenMartijn Schell:

Het leukste aan de bergen is de magie tussen mens en natuur. In harmonie zijn met de natuur is de belangrijkste drijfveer om te klimmen of te skiën. Lees meer over Martijn Schell in een interview.

Noes Lautier:

Ik ben gefascineerd door de natuur, de wisselingen van de seizoenen, het feit dat dingen telkens anders zijn. Je kunt niet zeggen: ik ga op 15 mei naar het Lac de l'Étoile, want dan bloeien daar de gentianen. In de natuur zijn geen garanties. Het kan in juni op 2000 meter hoogte 20 graden zijn en in juli kan de sneeuw horizontaal voorbij komen. Wat klimmen voor mij de mooiste van alle sporten maakt is dat je vaardigheden moet bezitten en talent moet hebben. Bovendien moet je trainen, de techniek bijhouden. Iedereen kan de Mont Ventoux opfietsen, mits hij/zij een fiets koopt met een heel klein verzet en over doorzettingsvermogen beschikt. Maar voor de Badile noordkante moet je goed, snel en veilig kunnen klimmen (je hebt namelijk geen tijdsmarge) en daar komt heel wat bij kijken. Lees meer over Noes Lautier in een interview.

Bert VonkWilco van Rooijen:

De vrijheid om alles zelf te kunnen bepalen en volledig op jezelf en je team/ partner aangewezen te zijn! Lees meer over Wilco van Rooijen in een interview.

Jolanda Linschooten:

Het gevoel van verbondenheid dat je er krijgt. Verbondenheid met de natuur. Lees meer over Jolanda Linschooten in een interview.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?