Kijk live mee naar de geboorte van een berg
In IJsland rommelt de aarde al maanden en sinds een week is ook voor niet-wetenschappers duidelijk waarom. Op het schiereiland Reykjanes is deze week een nieuwe vulkaan ontstaan.
De nieuwe vulkaan, die deel is van een groter vulkanisch systeem op het eiland, begon op 20 maart 2020 lava uit te spuwen. In hoog tempo ontstond er een heuse vulkaan in het dal Geldingadalir, dat sindsdien bedekt is onder een dikke laag stollende lava.
Omdat de eruptie vooralsnog niet gepaard gaat met grote explosies en omdat de lava vrij dik en stroperig is, kunnen mensen dichtbij komen. Wetenschappers hebben in de buurt van de vulkaan camera’s opgezet om de uitbarsting mee te volgen en archeologen probeerden nog snel zo veel mogelijk archeologische schatten en informatie uit het dal op te graven, voordat de hele dalkom bedekt was met lava.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
Live meekijken naar de vulkaan
De camera’s rondom de vulkaan, leveren fantastische beelden op, die je een uniek kijkje geven op de spreekwoordelijke geboorte van een berg
En wellicht kunnen we nog lang van dit soort beelden blijven genieten. De uitbarsting van deze vulkaan, die door vulkanologen wordt getypeerd als ‘spleetvulkaan’, zou volgens vulkanologen nog jaren kunnen duren.
De uitbarsting op ongeveer veertig kilometer van de hoofdstad Reykjavik is vooral ’s nachts goed te zien voor de inwoners van de hoofdstad. ’s Nachts trok enorm veel bekijks. Talloze IJslanders en toeristen trokken naar het gebied van de eruptie. Een uitje dat relatief veilig lijkt, omdat deze vulkaan dus niet explosief uitbarst, maar toch waarschuwen autoriteiten voor al te enthousiaste toeristen. Wie niet weet wat hij doet en niet de juiste veiligheidsuitrusting heeft, kan maar beter niet te dichtbij komen. Want hoewel het gestolde lavadek er uit kan zien als stevig basalt, kan het zwarte gesteente soms ineens openbreken waarna er een stevige golf gloeiende lava uitkomt. Ook gassen zoals zwaveldioxide kunnen voor problemen zorgen als ze in het dal blijven hangen. Om de toeristenstroom in goede banen te leiden, is er door de politie en reddingswerkers zelfs een geïmproviseerde wandelroute uitgezet.
Etna onrustig
De neiuwe vulkaan in IJsland is niet de enige vulkaan in Europa die rommelt. Ook de Etna op Sicilië is al weken onrustig. De vulkaan stoot regelmatig grote aswolken en lava uit waardoor de dorpjes en steden aan de voet van de Etna regelmatig bedekt zijn onder een laag vulkanische as. De luchthaven van Catania is al meerdere keren gesloten van wege de as.
<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d112154.33160712874..." width="619" height="250" style="border:0;" allowfullscreen="" loading="lazy"></iframe>