tips tegen muggen

Zo heb je komende vakantie geen last van muggen

Muggen, ze zitten soms op de gekste plekken en ze steken soms ook op de gekste en naarste plekken. Muggenbeten lijken een klein ongemak, maar eerlijk is eerlijk, als je helemaal lek gestoken wordt, is er weinig lol meer aan. Hoe voorkom je muggenbeten tijdens je wandelvakantie?

De knutten in Scandinavië en de midges in Schotland zijn beruchte pretbedervers tijdens wandelvakanties. Maar ook in de Alpen kunnen muggen voor heel wat ongemak zorgen rond bergmeertjes en aan de oevers van rivieren en beken, zeker in de wat lager gelegen delen. En dat merk je. Van vervelend gezoem rond je hoofd terwijl je probeert te slapen tot bulten die dagenlang blijven jeuken. Je wordt er op z’n minst ontzettend chagrijnig van. Maar hoe zorg je er nou voor dat je een beetje buiten beeld blijft bij die steekbeesten?


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Ontwijk de muggen

Dit klinkt natuurlijk een beetje voor de hand liggend, maar anderzijds is het ook weer makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet namelijk wel weten waar en wanneer de meeste muggen rondzoemen op zoek naar jouw lekkere bloed. Wanneer het ‘muggenseizoen’ precies valt, kan verschillen maar ga er vanuit dat de hoogzomer en nazomer het meestal het hoogtepunt van het muggenseizoen vormen. Zo zijn de Schotse midges het meest actief tussen juni en augustus en zijn de beruchte knutten in Scandinavië tussen juli en augustus het meest actief. De beste manier om insectenbeten te voorkomen is om buiten deze periodes op vakantie te gaan. En ben je toch in het muggenseizoen op pad, dan is het handig om te weten wanneer de muggen actief zijn. Voor de Scandinavische knutten en de midges in de Schotse hooglanden geldt dat zij vaak rondom de ochtend- en avondschemering actief zijn. 

Muggen bergvakantie

Kleed je tegen de muggen

Een andere truc om je te beschermen tegen muggen is je erop te kleden. Laat zo min mogelijk huid onbedekt. Trek dan geen flinterdunne gaasachtige stoffen aan, maar stevige en toch luchtige kleding, waar de muggen niet doorheen kunnen prikken. Dat betekent dus geen t-shirt en korte broek, maar kleding met lange mouwen en lange broekspijpen. Vervelend in de zomer? Misschien, maar juist op warme dagen kunnen lange broekspijpen en lange mouwen ook helpen tegen verbranding door de zon. Helemaal handig is kleding die al voorbehandeld is met insectwerende middelen, waardoor 

In gebieden waar extreem veel muggen zitten, zie je ook nog wel eens mensen rondlopen met een hoedje en daar overheen een muggengaasje om hun gezicht te beschermen tegen zwermen bloeddorstige muggen. 

Smeer je in met insectenwerende middelen

Natuurlijk kun je jezelf niet helemaal inpakken. Smeer de onbedekte delen van je huid in met een insectenwerendmiddel. Middelen op basis van DEET werken vaak het beste, maar er zijn alternatieven. De meeste soorten steekmuggen navigeren op basis van geur en DEET verstoort de geurpatronen van je lichaam waardoor de muggen je niet goed kunnen vinden. Doe dat op tijd, voordat de muggen ‘wakker worden’ en herhaal dat, net als bij zonnebrand, een paar keer. Voordeel aan insmeren met DEET is dat het middel niet alleen werkt tegen muggen, maar ook tegen andere steekbeesten zoals horzels, wespen en teken

Handige tip: koop zulke insectenwerende middelen lokaal. Dus ben je in Zweden? Kijk even rond bij een Zweedse drogist. Die hebben vaak middelen die effectiever zijn dan de middelen die in de Lage Landen te krijgen zijn. 

tips tegen muggen

Gebruik horren en klamboes

Zit je in een gebied met veel muggen? Kijk dan of je de mogelijkheid hebt om een klamboe rond je slaapplek op te hangen. Dan blijven de muggen ’s nachts in ieder geval bij je bed uit de buurt en kun je redelijk ongestoord slapen. Zit je in een tent? Hou dan de horren en gaasjes zo veel mogelijk gesloten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor open ramen in een berghut.  

Waar rook is, zijn geen muggen

Muggen hebben een hekel aan rook. Ben je op een plek waar je een kampvuurtje mag stoken? Steek dan dat vuur aan en laat het af en toe goed roken. De muggen blijven weg én je hebt een gezellig vuurtje om een lange zomeravond bij door te brengen. 

tips tegen muggen

Blijf in de wind 

Veel muggensoorten en zeker de kleine midges en knutten kunnen niet goed tegen de wind, ze worden simpelweg weggeblazen. Als je tijdens een pauze een in de wind kan blijven zitten, kan je daarmee de muggenoverlast enigszins beperken. Volgens sommigen werkt het ook om als je in een groepje wandelt, zo veel mogelijk voorop te lopen. Zoals gezegd navigeren veel steekmuggen op basis van geur. Die geursporen blijven vaak een beetje in de lucht hangen. Als je middenin een groep, of achteraan loopt, heb je niet alleen te maken met je eigen geurspoor, maar loop je ook nog eens in dat van een ander en voorop natuurlijk niet. 

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)