paklijst sneeuwschoenwandelen

Wat neem je mee tijdens een sneeuwschoenwandeling?

Sneeuwschoenwandelen, op rackets door een stil winterlandschap stappen. Dat klinkt heerlijk en dat is het ook. Maar wat moet je nou meenemen tijdens een sneeuwschoenwandeltocht? Het antwoord is simpel: alles wat je mee zou nemen op een normale wandeltocht, plus een paar extra’s.

Sneeuwschoenen

Ja, zonder sneeuwschoenen geen sneeuwschoenwandeling. Je hebt sneeuwschoenen in alle soorten en maten. Van eenvoudige exemplaren tot dure modellen voor expedities in zwaar alpine terrein. Dat betekent gelukkig niet dat je nu meteen diep in de buidel moet tasten voor een set sneeuwschoenen, in de meeste wintersportgebieden zijn sneeuwschoenen gewoon te huur.

Stokken met brede tellers

Telecopische wandelstokken met brede tellers zijn een must. Ze helpen je je evenwicht te bewaren. De brede tellers zijn wel belangrijk, die zorgen ervoor dat je stokken niet te diep wegzakken in de sneeuw. Een setje reserve-tellers is ook fijn, mocht je er per ongeluk een stukslaan op een steen die onder de sneeuw verstopt ligt.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Reserve-onderdelen

Sowieso zijn reserve-onderdelen voor je sneeuwschoenen handig om mee te nemen. Een bandje scheurt zo, en zeker als je nog niet vaak op rackets hebt gestaan, maak je makkelijker een misstap, waardoor er iets kapot kan gaan. Een multitool is ook altijd handig. Dan kun je kleine schade makkelijk repareren.

Waterdichte winterwandelschoenen

Tijdens een sneeuwschoenwandeltocht bind je de sneeuwschoenen gewoon onder je normale hoge bergschoenen. Maar, zorg er wel voor dat je schoenen dan goed waterdicht zijn, en het liefst een beetje warm. Speciale geïsoleerde winterschoenen kunnen natuurlijk ook, maar met een paar goede wandelsokken zou je je voeten goed warm moeten houden.

Gamaschen

Gamaschen, of gaiters, zul je meestal wel nodig hebben. Zonder zul je al snel merken dat je schoenen vol sneeuw zitten. Niet lekker, erg nat en vooral erg koud. Sommige wandelbroeken zijn uitgerust met ‘ingebouwde’ gamaschen, waardoor de sneeuw ook buiten blijft.

paklijst sneeuwschoenwandelen

Lawine-uitrusting

Veel sneeuwschoenwandelroutes lopen buiten de geprepareerde pistes. Inderdaad, op plekken waar het lawine-risico een stuk groter is. Neem daarom een complete lawine-uitrusting mee en zorg dat je weet hoe je daarmee om moet gaan. Neem verder alle belangrijke voorzorgsmaatregelen, check de lawineberichten en ga niet op pad als het risico te groot is. Laat je anders leiden door een gids die de lokale omstandigheden goed kent. Dat is nog leuk ook!

Winterkleding

Wat voor jou de lekkerste winterwandelkleding is, is natuurlijk persoonlijk. Sommigen zweren bij snowboard- of skibroeken, anderen willen niets liever dan een ‘echte’ wandelbroek. Belangrijkste is dat je je in laagjes kleedt. Je zult het ongetwijfeld warm krijgen tijdens je sneeuwschoenwandeltocht, maar als je een tijdje vol in de wind loopt, of stil zit voor een pauze, zul je merken dat de kou ongenadig toe kan slaan. Je moet dus makkelijk laagjes uit- en aan kunnen trekken. Extra wanten of handschoenen zijn nooit verkeerd om mee te nemen.

Rugzak

Naast dit alles neem je natuurlijk ook je gewone winterwandeluitrusting mee, met extra sokken, regenkleding, kaart, kompas en GPS. Al die spullen gaan natuurlijk in een goede rugzak, die stevig en stabiel op je rug zit. Bij voorkeur zitten er ook banden aan waar je je sneeuwschoenen en je wandelstokken stevig aan kan bevestigen. En met een fel (rood) kleurtje val je goed op in het witte sneeuwlandschap.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?