blaren voorkomen

Zo voorkom je blaren

Elke wandelaar heeft ze wel een keer gehad en de kans dat je ze nog eens krijgt is groot, maar je kan de kans dat je blaren krijgt wel zo klein mogelijk maken. Met deze tips houd je de kans op blaren klein.

Koop goede en passende schoenen

Als bergwandelaar is er één ding waar je nooit op mag bezuinigen: bergschoenen die goed bij je tocht én bij je voeten passen. Bergschoenen zijn er in alle soorten en maten, waardoor het extra belangrijk is dat je echt de goede schoenen hebt. Zorg er dus voor dat je de juiste bergschoen kiest


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Loop je schoenen goed in

Schoenen die niet goed zijn ingelopen, schuren meer en zorgen dus voor meer blaren. Heb je nieuwe schoenen? Zorg dan dat je ze goed ingelopen hebt. Je nieuwe bergschoenen een keertje thuis aantrekken, kan een handige manier zijn om je bergschoenen in te lopen

Oefen van tevoren

Als je weinig wandelt, zijn je voeten ook minder gewend. En dat zorgt natuurlijk snel voor blaren. Begin dus op tijd met oefenen voor je bergwandeltochten. En bouw dat vooral een beetje rustig op. Zo kunnen je voeten rustig aan de grotere belasting wennen en is de kans op blaren minder groot als je daadwerkelijk in de bergen op pad gaat.

Blaren voorkomen

Verzorg je voeten van te voren

Nog iets om op tijd mee te beginnen: het verzorgen van je voeten. Voeten met een soepele huid zijn minder gevoelig voor blaren. Let ook op plekken met veel eelt. Hoewel eelt misschien stug en sterk aanvoelt: kan de ruwe huid van de eeltplekken juist extra wrijving en dus blaren veroorzaken. Begin van te voren met het verzorgen van de huid van je voeten met een goede crème.  


Toch blaren? Balen, maar het overkomt elke wandelaar wel eens. Als je toch blaren hebt, is het zaak die goed te verzorgen. Met deze tips kun je ondanks je blaren toch nog doorlopen. 


Draag goede wandelsokken

Bij goede bergschoenen, horen ook bijpassende goede wandelsokken.  Gebruik het liefst naadloze wandelsokken, die vocht goed afvoeren. Je sokken moeten wel bij je schoenen passen en natuurlijk ook bij de tocht die je gaat lopen.

Houd je voeten droog en schoon

Vocht en viezigheid zorgen voor extra wrijving in je schoenen en dus voor een grotere kans op blaren. Probeer je voeten dus altijd schoon en droog te houden. Zorg ook van te voren dat je voeten goed droog, ook tussen je tenen! Ververs tijdens je wandeling indien nodig je sokken als je hele erge zweetvoeten hebt. Talkpoeder kan ook helpen om je voeten droog te houden tijdens je wandeling.

Voorkom ook dat je schoenen vol zand, steentjes en andere rommel zitten. Mocht dat tijdens je wandeling wel gebeuren, haal alle rotzooi er dan zo snel mogelijk uit!

Let op drukpunten

Het kan helpen om drukpunten op je voeten alvast te beschermen met tape. Zorg er wel voor dat de tape dan goed aansluit op je huid en er geen ribbels of plooien in zitten, dan veroorzaakt de tape juist blaren. Ook kan de ‘Friese methode’ helpen tegen blaren. Dan bescherm je gevoelige plekken tussen de tenen, met vette watten of een soortgelijk product zoals wandelwol

Strik je veters goed

Een paar veelvoorkomende oorzaken van blaren, zoals drukpunten en wrijving in je schoenen kun je ook voorkomen door je veters beter te strikken of door je veters anders in je schoenen te rijgen. Strik je veters nog eens voordat je aan een afdaling begint, of rijg je veters zo dat een drukpunt een beetje ontlast wordt. 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?