Ticino
Ticino is een aanrader voor iedereen die houdt van de combinatie van wintersport, stadse gezelligheid en zuidelijke sfeer. Ticino is het zuidelijkste en warmste kanton van Zwitserland. Ruim 80 procent van de bewoners spreekt Italiaans en de omgeving doet dan ook zeer mediterraans en Italiaans aan.
Ticino is een aanrader voor iedereen die houdt van de combinatie van wintersport, stadse gezelligheid en zuidelijke sfeer. Ticino is het zuidelijkste en warmste kanton van Zwitserland. Ruim 80 procent van de bewoners spreekt Italiaans en de omgeving doet dan ook zeer mediterraans en Italiaans aan.
De meren in Ticino
De bekendste en meest toeristische meren zijn het Meer van Lugano en Lago Maggiore. Het Meer van Lugano ligt tussen steile berghellingen van de Monte San Salvatore (912 m) en de iets hogere Monte Brè (923 meter) en is een van de mooiste natuurlandschappen van Ticino. Het grootste deel ligt in Zwitserland, de zuidwest- en de noordoostelijke kant horen bij Italië. Over het meer loopt een autobrug die leidt naar de St. Gotthardtunnel.
Het langgerekte Lago Maggiore ligt slechts voor een klein gedeelte in Zwitserland. Omdat het prachtige meer beschut wordt door de bergen heerst er een mediterraan klimaat en zijn de oevers begroeid met kurk-, vijgen- en ofijfbomen.
Rheinwaldhorn – hoogste top Ticino
De hoogste bergen liggen in het noorden van het kanton. De Rheinwaldhorn, 3402 m, is de hoogste top van Ticino en ligt op de grens van Graubünden en Ticino. Uit de gletsjers aan de oostflank van de berg ontstaat de Achterrijn (Hinterrhein), een van de twee belangrijkste bronnen van de Rijn.
De Rheinwaldhorn kan in 4-5 uur beklommen worden vanuit Ticino via de berghut Capanna Adula (2393 m). Vanuit Graubünden gaat de route omhoog door het Zapportdal naar de Zapporthütte (2276 m) (4 uur). Een alternatief biedt de langere beklimming (6 uur) vanuit het noorden langs de Läntahütte (2090 m) die boven in het Valsertal ligt.
Monte Basòdino in Tessiner Alpen
De Monte Basòdino is een 3273 meter hoge berg in het oosten van Ticino, maar centraal in de Tessiner Alpen en ligt op de grens van het Italiaanse Piemonte en het Zwiterse kanton Ticino.
Rondom de berg leeft een grote populatie alpenmarmotten evenals steenbokken en gemzen.
Behalve een groot aantal meren telt het gebergte ook vele grotten en stroomt er zelfs een onderaardse rivier die via de grot Grotta del Pavone uitstroomt boven het Lago di Zött.
Uitgangspunt voor de beklimming van de Monte Basòdino is de berghut Capanna Basòdino (1856 m). Deze ligt nabij het bergstation van de kabelbaan San Carlo-Robiei (1894 m). De normaalroute voert over de gletsjer die zich ten noordoosten van de top uitstrekt en de oostgraat van de berg.
Monte Pola op de grens
De Monte Pola is een 1741 meter hoge berg op de grens van de Italiaanse provincie Varese en het Zwitserse kanton Ticino. De top ligt net ten oosten van de grenslijn en behoort dus geheel toe aan Zwitserland.
Vanaf de Zwitserse zijde is de top te bereiken via de nabijgelegen bergtoppen Monte Lema en Monte Tamaro die met bergbanen te bereiken zijn. Over de bergkam lopen goed onderhouden en gesignaleerde wandelpaden.
Monte Lema bij Lago Maggiore
De Monte Lema is een 1624 meter hoge berg die uitkijkt op Lago Maggiore en het Meer van Lugano.
Vanaf de Zwitserse zijde is de top te bereiken met een kabelbaan vanuit Miglieglia. Op de top van de Monte Lema is een restaurant te vinden en een meteorologisch station. De berg, met uitzicht op het Lago Maggiore en Meer van Lugano, is niet alleen geliefd bij bergwandelaars. Ook voor mountainbikers en zweefvliegers is de Monte Lema aantrekkelijk.