De mooiste bergtochten rond het Ledromeer foto M van Hattem

Vakantie rond het Gardameer: de mooiste wandeltochten rond het Ledromeer

Het groene Val di Ledro, ten noordwesten van het Gardameer, is een buitensportparadijs voor alle seizoenen. Wie erop uit trekt, ver verwijderd van de drukke toeristische trekpleisters aan de oevers van Italiës beroemdste meer, onderneemt een reis in de tijd over  de frontlijn van La Grande Guerra. Bergen Magazine-redacteur Mark van Hattem heeft de mooiste wandeltochten ondernomen en beschreven.

Rifugio Al Faggio (934 m) – Bocca d’Usol (1879 m)– Baita Lomar – Rifugio Al Faggio

Een tocht over steile, maar goede wandelpaden.
Variant: Bocca d’Usol – La Roda en terug.

De Rifugio Al Faggio is mooigelegen aan het eind van het Val di Concei. Er is een grote parkeerplaats, dus het is een goede plek om een wandeling te beginnen. Deze wandeling gaat naar de Bocca d’Usol. Deze pas is vanuit het gehele dal te zien en vormt de natuurlijke overgang op de kop van de bergkam, de waterscheiding.

Lees verder

De mooiste bergtochten rond het Ledromeer foto M van Hattem

Rifugio Al Faggio (934 m) – Baita Lomar (1507 m) – Baita Ernia – Valle dei Molini – Vedravi

Een wandeling langs oude almen over (kleine en grote) bospaden.
Variant: Baita Ernia – Ponte dei Carri.

Deze wandeling begint ook bij de Rifugio Al Faggio, maar gaat niet naar de top van bergkam, maar traverseert de helling ter hoogte van een rij oude almen. Wie deze wandeling loopt, zoekt de romantiek van de oude almhutjes en de pracht van de bloemenvelden. Het uitzicht is grotendeels beperkt door het bos. Dat krioelt wel van het leven, en omdat weinig wandelaars deze route nemen, is de kans wild te zien aanzienlijk.

Lees verder

De mooiste bergtochten rond het Ledromeer foto M van Hattem

Ponte dei Carri (897 m) – Rifugio Nino Pernici (1600 m) – Corno di Pichéa (2147 m)

Tot de Pernici loop je over een brede bosweg, van Pernici naar Corno di Pichéa een smal alpien pad, enig oriëntatievermogen en geen last van hoogtevrees zijn vereist.

In het dal zijn verscheidene mogelijkheden om te parkeren voor je de Rifugio Al Faggio bereikt; een ervan is bij Ponte dei Carri en Pastoria. Hier begint het pad naar de Rifugio Pernici. Dat is een bospad, dat grotendeels de loop van de oude Romeinse weg volgt die via de Bocca del Trat het Val di Concei verbond met Riva del Garda. Door het Val Solda gaat het gestaag omhoog, het hoogteverschil dat overwonnen moet wonnen is groot.

Lees verder


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De mooiste bergtochten rond het Ledromeer foto M van Hattem

Rifugio Pernici (1600 m) – Malga Savàl - Cima d’Oro (1892 m) – Mezzolago (658 m)

Eerst een mooie hoogtewandeling, op de graat van de Cima d’Oro meer alpine en afdaling via een steil bospad naar beneden.
Variant: Malga Savàl – Pieve de Ledro.
Variant 2: Cima d’Oro – Molina de Ledro.

Wie slaapt in de Rifugio Pernici, kan kiezen uit een keur aan wandelingen op de dag dat hij wakker wordt. De Corni di Pichéa al bestegen? Wend je dan zuidwaarts, en volg de prachtige panoramaweg richting de Malga Savàl. Het pad loopt tegen de helling aan, opnieuw langs het oude front. Het pad ligt – aangezien de soldaten beschut wilden zijn tegen vijandelijk vuur – net onder de bergkam. Naar het oosten is doorgaans vrij zicht, en erg ver. Een aantal topjes biedt zich aan om ‘mee te nemen’.

Onderweg – zeker nog in de buurt van de Bocca di Trat en later de Malga Savàl – kom je veel grotten en kazernes tegen die door de Oostenrijkers werden gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Rifugio Pernici was eigenlijk hun officierenverblijf. De Malga Savàl werd gebruikt als militair hospitaal, en er zijn hier nog veel ruïnes, grotten, resten prikkeldraad enzovoorts te zien. Het loont de moeite op de Malga Savàl eventjes de kam over te steken, om ook naar het westen te kijken.

Lees verder

Concei (797 m) – Malga Vies – Monte Cadria (2253 m)

Een tocht over goede bergpaden tot de Malga Cadria, vandaar smalle, geëxponeerde paden, soms gezekerd met kabels.

Dit is een route voor wandelaars met lange adem en avontuurlijke instelling: maar zij zullen niet worden teleurgesteld! Maar liefst 3000 hoogtemeters moeten worden overbrugd tussen Concei en de top van de Monte Cadria. In voor- en najaar is het niet ongewoon dat op de top sneeuw ligt terwijl je in het dal in je T-shirt rondloopt…dus zorg voor genoeg warme kleding in de rugzak.

Lees meer 

De mooiste bergtochten rond het Ledromeer foto M van Hattem

Trekking Garda – Ledro, ‘Drie hutten tocht’

Mooie huttentocht langs gemarkeerde, maar soms alpiene paden, prachtige afwisselende vergezichten, grote hoogteverschillen!

Er is door de waarden van de Rifugio Capana Grassi, Rifugio Pernici en Rifugio Al Faggio een kleine huttentocht uitgezet. Deze verbindt in drie dagen Riva del Garda met Lenzumo. Overnacht wordt in de Rifugio Pernici en de Rifugio Al Faggio; overnachten in de Grassi is niet mogelijk. De hoogteverschillen zijn groot. De beloning is het uitermate gevarieerde landschap en de grote verschillen in vegetatie tussen het Meditterane klimaat van Riva del Garda en het hooggebergte klimaat rond de Rifugio Pernici.

Lees verder

Bergen Magazine 4 2012Leestips

'Tussen Garda- en Ledromeer, op het pad van de vrede', Mark van Hattem in Bergen Magazine 4 2012

 

Laatst bijgewerkt november 2012

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.