Bergwandelen met kinderen

Wandelen in de bergen met kinderen - tips en inspiratie

"Wandelen in de bergen kan iedereen. Mits je enkele regels in acht neemt en je basisconditie goed is, kun je in de toegankelijke Alpen zelfs een huttentocht ondernemen of je eerste stappen wagen op een via ferrata of klettersteig. En met kinderen, hoe jong ook, wordt bergwandelen pas echt een avontuur. Maak je het spannend en deel je jouw passie en verwondering over alles wat je om je heen ziet, dan kom je met kinderen hoger en verder dan je vermoedt. De beloning is een overnachting in een echte berghut. Bergwandelen als ontdekkingsreis naar de natuur en naar jezelf."

– Jonathan Vandevoorde, hoofdredacteur Bergen Magazine

In 2020 maakten we een online special over bergwandelen met kinderen. Die lees je hier


Bergwandelen met kinderen in Italië

Vakantie met kinderen naar Val Badia, Südtirol, Dolomieten

Toeristisch wordt de regio gepromoot als Alta Badia en heeft met haar uitstekende voorzieningen de liefhebber van wandelen, bergsport, natuur, gastronomie en cultuur zeer veel te bieden. Dankzij de wintersport is de dichtheid aan kabelbanen relatief hoog en dat maakt de streek met name ook voor kinderen een leuke Alpenbestemming.

Bekijk hier de wandelroutes die Jonathan met zijn gezin liep.

Bergwandelen met kinderen

Familietrekking door de Rosengarten, Dolomieten

“Het gezin heeft geen ervaring met bergwandelen, maar wilde het altijd al eens doen. Op eigen houtje met de kinderen de bergen in vonden ze wat spannend, dus hebben ze voor een begeleide wandeltocht gekozen. De eerste dag leidt de etappe ons langs een wat drukker traject van de Rosengarten, hier zijn veel dagjesmensen die met de lift omhoog gaan en dan een klein stukje wandelen. Na de lunch verandert het landschap en daarmee ook de drukte om ons heen. Het echte wandelen is nu begonnen!

En daar zijn niet alle kinderen (9, 11, 13, 15) even enthousiast over, ze liggen liever aan het zwembad in het zonnetje. De eerste dag is voor iedereen het zwaarst. Je moet wennen en je moet je aanpassen; en zeker als je in de puberteit bent is dat lastig. Gelukkig biedt de omgeving zoveel moois, we worden regelmatig beloond met prachtige vergezichten in een stralende zon. En daar geniet iedereen van. Net als van de warme maaltijd die op ons wacht in de hut!” – Els Hegger

Verder lezen

Overnachten met kinderen in de bergen in Italië

In Italië zijn de laatste jaren agriturismo’s steeds populairder geworden. In Lombardije heb je een rijke keus. Alle agriturismo‘s zijn nog steeds functionerende boerderijen. De logeerplekken worden gerund door mensen met veel hart en aandacht voor hun producten, werkmethodes, tradities en omgeving. Ze serveren uitzonderlijk lekker eten en het is vaak ook een uitstekende plek om met kinderen te logeren. Heel vaak kun je er behalve kamers ook appartementen huren. Agriturismi heb je in principe in alle soorten, van heel simpel tot erg luxe. In Val di Mello vind je er een vijftal die alle behoren tot de eerste categorie. 

Verder lezen 


Bergwandelen met kinderen in Oostenrijk

Bergwandelen met kinderen

Het Rauriserdal in het Salzburgerland met familiedorp Rauris

Het Rauriserdal, in het Salzburgerland, is een rustig dal met stromende beekjes, hoge bergen in de buurt en veel mogelijkheden voor een tal van activiteiten. Het Rauriserdal is een echt 4-seizoenegebied, wat nog niet ontdekt is door massatoerisme. 

Rauris is een echt familiedorp. Er wonen veel kinderen en er wordt veel voor kinderen gedaan. In de zomervakantie worden elke dag kinder- en familieactiviteiten georganiseerd. 

Verder lezen

De eerste keer wandelen in de bergen van Oostenrijk

“Waar andere kinderen het helemaal naar hun zin hebben in zonnige gebieden, luierend aan het strand, werd ik mijn eerste keer in Oostenrijk al helemaal verliefd op het land, ondanks dat het enige Duits dat ik sprak bestond uit 'schnitzel'. Na het vorige jaar op Kreta geweest te zijn, gingen we nu weer terug naar dit prachtige bergland, en dit jaar een paar van die machtige reuzen bedwingen.” – Rick Wouters, 13 jaar

Verder lezen

Bergwandelen met kinderen

Op vakantie in het Kaunertal in Oostenrijk

Het dunbevolkte Kaunertal is een smal zijdal van het Inntal. In het westen wordt het begrensd door de Glockturmkamm, in het oosten door de Kaunergrat en in het zuiden door de hoofdkam van de Ötztaler Alpen. De Kaunertaler Gletscherstraße, een brede tolweg, brengt je tot aan de voet van de Weißseespitze, ruim 2700 meter hoog. Onderweg kan je overal je auto kwijt. Daardoor zijn wandelingen op grote hoogte zelfs met kleine kinderen haalbaar.

Verder lezen


Bergwandelen met kinderen in Zwitserland

Bergwandelen met kinderen

Op vakantie in het Binntal in het Zwitserse Wallis

Het Binntal in het Zwitserse Wallis is beroemd om zijn zeldzame mineralen en trekt veel stenenzoekers. Een mooie smalle weg loopt vanaf Fiesch via het prachtige dorp Ernen naar Binn en Fäld (het einde van de asfaltweg). De meeste bergwandelaars belopen de traditionele paden, die dan ook drukbelopen zijn. Maar er zijn ook voldoende zeer rustige wandelroutes, óók in het hoogseizoen.

Qua natuur is alles voorhanden: lieflijke alpenweiden, glinsterende bergmeren, makkelijke tot moeilijke paden, ‘wandeltoppen’ en een vergletsjerde berg (Ofenhorn). Tel daar een paar berghutten, een prima camping en een ruime keuze aan restaurants en gezellige terrasjes bij op en het wordt duidelijk dat het Binntal een superbestemming is. Met of zonder kinderen.

Verder lezen

Gezinsvakantie in de Zwitserse Alpen

“In 2010 ging onze eerste reis met gezin naar Zwitserland. Wij vertrokken ’s ochtends vroeg en kwamen na de nodige opstoppingen in Duitsland rond zes uur 's avonds aan in Linthal. Onderweg in de bergtram naar boven belden we de eigenaren van het familiehotel op om te horen of ze nog een hapje eten voor ons hadden. Een vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn verzekerde ons dat hij wat voor ons zou bewaren, ook al waren we eigenlijk te laat. Een half uur later en een lekker avondwandelingetje rijker zaten wij ons te vergapen aan het adembenemende uitzicht met ondergaande zon en roze gekleurde bergtoppen onder het genot van een heerlijke maaltijd. Hüttenberg bleek de ideale plek voor ons gezin. Naast vermaak voor de kinderen in de avonduren waren er in de omgeving verschillende wandelingen mogelijk die ook voor de minder geoefende wandelaars goed te doen bleken.” - Hildi Glastra-van Loon

Verder lezen

Bergwandelen met kinderen

Wandelen in de winter met kinderen bij de Jungfrau

“We maken korte winterwandelingen tussen de hoge bergen van het Berner Oberland in de Jungfrau Region, die ook met kleine kinderen te doen zijn. De paden zijn geprepareerd dus sneeuwschoenen zijn niet nodig. En de treintjes en gondels brengen ons overal waar we willen zijn in het Jungfraugebied. ’s Morgens wandelen met kind en slee en dan ’s middags je hart ophalen op de piste.” - Claar en Joanne

Verder lezen

5-daagse trektocht: Vier-Quellen-weg, Zwitserland

Voor kinderen vanaf 10 jaar

5-daagse wandeltrektocht in Uri, Graubünden, Wallis en Ticino. Naar de bronnen van de Rijn, de Reuss, de Ticino en de Rhone. Qua moeilijkheidsgraad is de route geschikt voor kinderen vanaf zo'n 10 jaar, maar enkele etappes zijn wel vrij lang.

Bekijk de etappes

Bergwandelen met kinderen

Gezinnen welkom in het Saasdal in Wallis, Zwitserland

In het Saasdal liggen de hoogste bergen van Zwitserland die als het ware een erehaag vormen voor de bezoekers. Een netwerk van 350 kilometer aan wandelpaden en themapaden doorkruist het gebied. Bijzonder leuk voor kinderen is een ontmoeting met de tamme bergmarmotten die bij het bergstation Spielboden ronddartelen. Wie op avontuur uit is, gaat met een berggids langs steile rotswanden door de Gorge Alpin, de beekkloof tussen Saas-Fee en Saas-Grund.

Al met al is het Saasdal een geschikte bestemming voor zowel fervente alpinisten als enthousiaste wandelaars en andere bergsporters. En gezinnen met kinderen, want het beschikt over het landelijke Zwitserse keurmerk “Gezinnen welkom”.

Lees verder


Bergwandelen met kinderen in Frankrijk

Bergwandelen met kinderen

Oog in oog met de Mont Blanc (Chamonix, Frankrijk)

Een panoramatocht op instapniveau: tegenover het Lac Blanc, bij de hoogste berg van West-Europa: de Mont Blanc. Met de Flégère-lift (ook leuk voor kinderen) ga je snel de hoogte in en loop je probleemloos tot aan het azuurblauwe Lac Blanc waar je kunt ontspannen op een terras. Deze tocht is enorm populair in de zomermaanden. Marmotten en steenbokken worden nieuwsgierig en komen ook even een kijkje nemen.

Lees verder

Bergwandelen met kinderen

Gezinstrektocht door Parc National de Mercantour

Voor kinderen vanaf 8 jaar

Deze vijfdaagse trektocht door het zuidelijkste gedeelte van het Parc National de Mercantour is in principe geschikt voor beginnende huttenwandelaars en kinderen van acht jaar en ouder. De paden en de markering zijn goed. Uitzondering hierop vormt het traject van de Refuge de Nice over de Pas de la Fous naar de Refuge de Valmasque waarbij vooral tijdens de afdaling de markering minder is. Het te overwinnen hoogteverschil is gedurende de vijf etappes van deze trektocht nooit meer dan 650 meter. Op de laatste dag is er een flinke afdaling.

Verder lezen 


Bergwandelen met kinderen

Bergwandelen met kinderen in Noorwegen

Gletsjerwandelingen in National Park Jostedalsbreen

Voor kinderen vanaf 6 jaar

Dé toeristische attractie van het Nasjonalpark Jostedalsbreen. Gegidste wandelingen worden aangeboden op 7 verschillende gletsjertongen. Nadere informatie en inschrijving in de 3 informatiecentra van het Nasjonalpark, de bureaus voor toerisme en soms op de camping of in het hotel zelf. Het populairst zijn de wandelingen op de Nigardsbreen (verschillende niveau's; ook voor kinderen vanaf 6 jaar). In de informatiecentra is een handige brochure "Jostedalsbreen Glacier Walks" verkrijgbaar.

Verder lezen

 

Foto's: Jonathan Vandevoorde, hoofdredacteur Bergen Magazine

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.